Επανάληψη Χριστουγέννων – Συμβουλές προς υποψήφιους φοιτητές!

15697612_583750075082887_7242387052820413058_n

Οι γιορτές των Χριστουγέννων έφτασαν και αποτελούν μια σημαντική ανάπαυλα για τους υποψήφιους φοιτητές της Γ΄ Λυκείου. Οι επόμενες 10-15 μέρες θα είναι μέρες σχετικής ξεκούρασης, μιας και δε θα υπάρχει το «φορτίο» του σχολείου και των φροντιστηρίων, αλλά επιβάλλεται να είναι και μέρες επανάληψης της ύλης που έχει καλυφθεί. «Τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να είναι διακοπές, αλλά εορτές για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου», όπως λέει και κάποιος σοφότερος!

Οι μαθητές έχουν δεχτεί μεγάλη πίεση από το περιβάλλον τους (σχολείο, φροντιστήρια, γονείς), ίσως μερικές φορές να έχουν φτάσει και στα όρια τους, όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτή η χρονιά δεν είναι μια οποιαδήποτε χρονιά. Είναι η χρονιά που θα κρίνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το μέλλον τους και θα τους οδηγήσει σε επίτευξη στόχων ή ακόμα και πραγματοποίηση ονείρων.

Έχοντας φτάσει σχεδόν στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει καλυφθεί σχεδόν το 70-80% της εξεταστέας ύλης (το οποίο είναι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι) και η αλήθεια είναι ότι οι μαθητές έχουν λάβει έναν τεράστιο όγκο γνώσεων, έχοντας βομβαρδιστεί στην κυριολεξία από άπειρες πληροφορίες, δυσνόητες έννοιες και χιλιάδες ασκήσεις και προβλήματα. Λογικό είναι λοιπόν να υπάρχουν κενά, τα οποία είναι απαραίτητο να καλυφθούν άμεσα.

Έτσι, πρέπει οι μαθητές να διαθέτουν 8-10 ώρες ημερησίως για σωστό και οργανωμένο διάβασμα ανάλογα με τις ανάγκες τους αλλά και τις αντοχές τους. Ξεκινάμε πάντα από μια καλή επανάληψη της θεωρίας και της μεθοδολογίας και συνεχίζουμε με διάβασμα λυμένων ασκήσεων και επίλυση κάποιων καινούριων. Οι ίδιοι οι μαθητές γνωρίζουν τα κενά τους και πρέπει να επιμείνουν σε αυτά με προσεχτικό διάβασμα από βοηθήματα και σημειώσεις.

 Πρέπει οι μαθητές να κάνουν συχνά διαλείμματα, περίπου 10-15 λεπτών για κάθε 2ωρο διαβάσματος (και όχι το αντίστροφο…!!) και να ξυπνούν σχετικά νωρίς το πρωί, μιας και η πλειοψηφία των νεαρών μυαλών λειτουργούν καλύτερα τις πρωινές ώρες. Εξαιρούνται από το διάβασμα οι 25/12 και 1/1 (Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά), μέρες που καλό θα ήταν οι μαθητές να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να «καθαρίσουν» το μυαλό τους, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο.

Η Οδός Φυσικής παρέχει αρκετά διαγωνίσματα με λύσεις, κατάλληλα για επανάληψη και έλεγχο γνώσεων. Θα βρίσκομαι στη διάθεση σας σε όλη τη διάρκεια των γιορτών για τυχόν απορίες, διευκρινίσεις ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.

 Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως, ξέγνοιαστα Χριστούγεννα υπήρξαν πολλά και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα, αλλά στα φετινά πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες. Η επιτυχία άλλωστε δεν έρχεται τυχαία, απαιτεί κόπο, θυσίες και αρκετή δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι, 10-15 μέρες ή και ένας ολόκληρος χρόνος δεν είναι τίποτα, μπροστά στη χαρά της επιτυχίας του Ιουνίου, την επίτευξη προσωπικών στόχων και την ανεμελιά που προσφέρει η φοιτητική ζωή.

Θέλω να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα σε όλους τους μαθητές και τις οικογένειες τους, καθώς επίσης και σε όλο τον κόσμο. Υγεία, ευτυχία και επιτυχίες σε όλους.

Δημήτρης Φαδάκης, Φυσικός – Μέλος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Σχολιάστε