Επιστήμη και κινηματογράφος – Ταινίες με θέμα την επιστήμη.

Ο 20ος αιώνας υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο αιώνας κατά τον οποίο η επιστήμη και η πρόοδος θριάμβευσαν. Τεράστια βήματα, μεγαλύτερα ίσως απ΄ όσα είχε πραγματοποιήσει συνολικά η ανθρωπότητα μέχρι τότε, σε όλους τους τομείς του επιστητού, άλλαξαν για πάντα τις ζωές των ανθρώπων που πέρασαν από τον πλανήτη μας.

Τον ίδιο αιώνα εμφανίστηκε και ο κινηματογράφος (αν το καλοσκεφτείτε, κι αυτός χάρη στην πρόοδο των επιστημών υπάρχει!) και, όπως είναι φυσιολογικό, ασχολήθηκε αρκετά με τα επιστημονικά επιτεύγματα των τελευταίων 150-200 ετών, καθώς και με τη ζωή και το έργο των επιστημόνων που τα κατέστησαν δυνατά. Στον αιώνα που διανύουμε, μάλιστα, οι ταινίες με θέμα την επιστήμη και τους ανθρώπους της αυξάνονται εντυπωσιακά, καθώς έχει δημιουργηθεί κι ένα νέο «παρακλάδι» τους που μελετά την επιστήμη της πληροφορικής και τους υπολογιστές.

Le_Voyage_dans_la_lune.jpg

Στιγμιότυπο από την πρώτη ταινία «επιστημονικής φαντασίας», το γαλλικόΤαξίδι στο Φεγγάρι (1902)

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις καλύτερες ταινίες με θέμα την επιστήμη αλλά και μερικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας (προσωπική γνώμη):

  • Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting, 1997)

poster-jpg

Ένας νεαρός από τα λαϊκά στρώματα της Βοστόνης, που είναι διάνοια στα μαθηματικά, αρνείται να χρησιμοποιήσει τα χαρίσματά του για να ενταχθεί στο κοινωνικό σύστημα.

  • Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (A Beautiful Mind, 2001)

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82

Η αληθινή ιστορία του Τζον Φορμπς Νας, ιδιοφυούς μαθηματικού που βραβεύτηκε με Νόμπελ, αλλά προηγουμένως πάλεψε πάνω από 30 χρόνια με τις σχιζοφρενικές τάσεις του, τις οποίες και κατάφερε να θεραπεύσει χάρη στη δύναμη του μυαλού του και τη φροντίδα της γυναίκας του.

  • Η Θεωρία των Πάντων (The Theory of Everything, Μ. Βρετανία, 2014)

Theory_of_Everything-202x300.jpg

Η γνωριμία, η σχέση και η κοινή γαμήλια ζωή του διάσημου αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ και της πρώτης συζύγου του Τζέιν Γουάιντ, από το Κέιμπριτζ του 1963 ως και τη δεκαετία του ’90.

  • Το παιχνίδι της μίμησης (2014,The Imitation Game)

mv5bndkwnteymzkznl5bml5banbnxkftztgwntawnzk3mje-_v1_ux182_cr00182268_al_

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο καθηγητής μαθηματικών Άλαν Τούρινγκ γίνεται μέλος μιας ομάδας Βρετανών επιστημόνων οι οποίοι προσπαθούν με άκρα μυστικότητα να σπάσουν το γερμανικό κώδικα επικοινωνιών. Αλαζόνας, εσωστρεφής κι εμμονοληπτικός, ο Τούρινγκ θέλει να δουλέψει με το δικό του τρόπο και όταν ο Τσόρτσιλ τον θέτει επικεφαλής της ομάδας, οι υπόλοιποι συνεργάζονται μαζί του απρόθυμα. Πιεσμένος από παντού, πρέπει να δείξει γρήγορα αποτελέσματα, τα οποία μοιάζουν να αργούν απελπιστικά…

  • Η Διάσωση (The Martian, 2015)  ,     (προτάθηκε από Νίκο Καραγεωργόπουλο)

poster-jpg

Κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι τραυματίζεται και εγκαταλείπεται στον πλανήτη θεωρούμενος νεκρός. Εκείνος όμως καταφέρνει να επιστρέψει στην εγκαταλειμμένη βάση, όπου πρέπει να επιβιώσει με ελάχιστες προμήθειες και να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τη Γη.

  • Interstellar (2014)

mv5bmjixntu4mzy4mf5bml5banbnxkftztgwmzm4odi3mje-_v1_ux182_cr00182268_al_

Καθώς μια ολοένα κι εντονότερη ξηρασία απλώνεται σε όλη τη Γη, το μέλλον της ανθρωπότητας μοιάζει ζοφερό. Τελευταία της ελπίδα ένα ταξίδι σε τρεις πιθανούς κατοικήσιμους πλανήτες ενός μακρινού γαλαξία. Οι τολμηροί αστροναύτες της αποστολής όμως, ανάμεσά τους και ο χήρος πατέρας δύο μικρών παιδιών, δεν ξέρουν αν και πότε θα επιστρέψουν.

  • Solaris, (2002)      , (προτάθηκε από Νάνσυ Κεραμίδα)

large_q8U6hYNZJlCqeFZHBSHtg3TEi0B.jpg

Ο ψυχίατρος Κρις Κέλβιν  δέχεται ένα περίεργο μήνυμα από έναν φίλο του επιστήμονα, τον Γκιμπαριάν, που ζητά την βοήθειά του. Συγκεκριμένα τον καλεί να μεταβεί στον διαστημικό σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Σολάρις, όπου μελετούν τον μυστηριώδη ωκεανό που καλύπτει τον πλανήτη.

 

  • 2001: Οδύσσεια του διαστήματος (1968, 2001: A Space Odyssey)

mv5bmtzkztbhymutmtizny00ytviltg1owitnguwmmvln2fjztvkxkeyxkfqcgdeqxvyndyymdk5mtu-_v1_ux182_cr00182268_al_

Η ιστορία εστιάζει σε μια σειρά επαφών μεταξύ των ανθρώπων και μυστηριωδών μαύρων μονολίθων, οι οποίοι φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το έτος 2001, ένας παρόμοιος μονόλιθος ανακαλύπτεται στη Σελήνη και, μέσω αυτού, άλλος ένας σε τροχιά γύρω από το Δία. Το αμερικανικό σκάφος Ντισκάβερι 1 στέλνεται για να τον εξερευνήσει και ο αστροναύτης Ντέιβιντ Μπόουμαν, τελευταίος επιζών του πληρώματος, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τη φύση του μονολίθου.

  • Primer, (2004)   ,   (προτάθηκε από Αποστόλη Φαδάκη)

p84960_p_v8_aa.jpg

Το στόρι θέλει δύο μηχανικούς να δουλεύουν πάνω σε μια περίεργη κατασκευή, η οποία κατά λάθος τους δίνει τη δυνατότητα να μετακινούνται στο χρόνο. Τι πρωτότυπο, θα πείτε. Η επιτυχία της ταινίας βέβαια έγκειται και στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί συνέχεια επιστημονική ορολογία, σε βαθμό να μην μπορείς να ακολουθήσεις τις συζητήσεις, αλλά έχει ως αποτέλεσμα να κερδίσει την απόλυτη αφοσίωσή σου.

 

  • Επαφή (1997, Contact)

MV5BYWNkYmFiZjUtYmI3Ni00NzIwLTkxZjktN2ZkMjdhMzlkMDc3XkEyXkFqcGdeQXVyNDk3NzU2MTQ@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_.jpg

Η νεαρή αστρονόμος Ellie Arroway εντοπίζει ραδιοσήματα από το μακρινό διάστημα, τα οποία φαίνεται να είναι σημάδια κάποιας άγνωστης αλλά ευφυούς εξωγήινης ύπαρξης. Αποφασισμένη η Arroway ξεκινάει ένα ταξίδι προς το διάστημα, ως εκπρόσωπος της γης, για να έρθει σε επαφή με εξωγήινα όντα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις σε όλο το πλανήτη.

  • Creation, (Δημιουργία, 2009)   ,   (προτάθηκε από Παναγιώτη Ζάχο)

mv5bmjawmjgxmduwnl5bml5banbnxkftztcwmjm3odaxmw-_v1_uy268_cr10182268_al_

Η ιστορία του Άγγλου φυσιοδίφη Τσαρλς Ντάργουιν γνωστός και ως Κάρολος Δαρβίνος, και η προσπάθειά του να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις επαναστατικές θεωρίες του και στις θρησκευτικές αντιλήψεις της γυναίκας του.

  • Copenhagen (2002)

mv5bmtgznjcymje1m15bml5banbnxkftztcwnzcwmzcxmq-_v1_uy268_cr30182268_al_

Η συνάντηση των μεγάλων επιστημόνων Niels Bohr και Werner Heisenberg στην Κοπεγχάγη το 1941.

  • The challenger (The challenger disaster) , (2013)

2ca85cf4-02ff-4c58-a58c-4c34a7c7d5ec

H ταινία πραγματεύεται την αλήθεια και τα γεγονότα γύρω από την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger, το 1986.

  • Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο (The Man Who Knew Infinity, 2015)

Poster.jpg (1).jpg

Η ιστορία του Ινδού Σρινιβάσα Ραμανουτζάν που κατάφερε μέσα στα λίγα χρόνια ζωής του (πέθανε στα 32 του) να αφήσει ένα σπουδαίο έργο το οποίο ακόμη απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Το αφηγηματικό βάρος πέφτει κυρίως στη σχέση της απρόβλεπτης μαθηματικής ιδιοφυΐας με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Τζ.Χ. Χάρντι, ο οποίος τον έφερε στην Αγγλία, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναγνωριστεί παγκοσμίως το έργο του.

  • Proof, (2005)

proof.jpg

Βασισμένο στο τιμημένο με Πούλιτζερ ομώνυμο θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Ομπερν, το φιλμ εστιάζει στην αγωνία μιας νεαρής κοπέλας, που φροντίζει τον ιδιοφυή μαθηματικό πατέρα της, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην τρέλα. Η βεβαιότητα της επιστήμης συγκρούεται με την αβεβαιότητα της ζωής. Κοινωνική , με καλούς πρωταγωνιστές και ερμηνείες.

  • Gravity, (2013)

Gravity_film.jpg

Η Δόκτωρ Ράιαν Στόουν είναι μια ιατρική μηχανικός στην πρώτη της διαστημική αποστολή και συνοδεύεται από το βετεράνο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι, επικεφαλής της αποστολής. Κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου, ο διαστημικός σταθμός καταστρέφεται και οι Στόουν και Κοβάλσκι μένουν εγκαταλελειμμένοι στο διάστημα χωρίς καμία επικοινωνία με τη Γη.

  • Gattaca, (1997)

gattaca1

Σ’ ένα μακρινό μέλλον όπου η γέννηση του κάθε ανθρώπου βασίζεται σ’ ένα προμελετημένο συνδυασμό γονιδίων, ένας φυσιολογικός νεαρός, ο Βίνσεντ, θεωρείται «ατελής» επειδή η σύλληψή του δεν έγινε στο εργαστήριο, αλλά ήταν αποτέλεσμα έρωτα. Ο Βίνσεντ, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να γίνει αστροναύτης.

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s