Από προβλήματα στον ύπνο μέχρι μούδιασμα στους μύες, το να ζεις σε Διεθνές Διαστημικό Σταθμό προκαλεί διάφορες καταστάσεις στο σώμα και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ας δούμε τι προκαλεί λοιπόν το διάστημα στο σώμα των αστροναυτών μέσα από 6 περίεργες αλήθειες:
- To διάστημα σε ψηλώνει.
Κατά τη διάρκεια των 6 μηνών που οι περισσότεροι αστροναύτες μένουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μπορούν να ψηλώσουν μέχρι και σε ποσοστό 3% (δηλαδή ένας άνθρωπος ύψους 1,80 μέτρα, θα ψήλωνε κατά περίπου 5,5 εκατοστά!!).
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει βαρύτητα, η σπονδυλική στήλη είναι ελεύθερη να επιμηκυνθεί, κάνοντας τους αστροναύτες ψηλότερους, μένοντας μόνο λίγους μήνες μακριά από τη Γήινη βαρύτητα.
2. Φουσκωμένα πρόσωπα και αδυνατισμένα πόδια.
Όταν βρίσκεται στη Γη, τα υγρά του ανθρώπινου σώματος διανέμονται άνισα σε αυτό λόγω της βαρύτητας. Το περισσότερο υγρό υπάρχει στα κάτω άκρα, αφήνοντας μια μικρή ποσότητα στο πάνω μέρος του σώματος. H ζωή σε τροχιά γύρω από τη Γη το αλλάζει αυτό.
Στις πρώτες εβδομάδες παραμονής στο διάστημα, οι περισσότεροι αστροναύτες παρουσιάζουν φούσκωμα στο πρόσωπο και εμφανές αδυνάτισμα στα πόδια. Το υγρό στο σώμα τους αναδιανέμεται σε ίσες ποσότητες όταν απουσιάζει ο ρόλος της βαρύτητας στα βιολογικά συστήματα. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα σε τροχιά όμως που ο οργανισμός συνηθίζει και υιοθετεί αυτό το νέο σύστημα διανομής των υγρών, το σώμα επανέρχεται στο φυσιολογικό του.
3. Η δυσκολία συντονισμού μετά την επιστροφή στη Γη.
Επιστρέφοντας από το ταξίδι τους στο διάστημα, πολλοί αστροναύτες έχουν παρατηρήσει μια δυσκολία στην προσαρμογή στην βαρύτητα.
Συχνά οι αστροναύτες ρίχνουν πράγματα στο δάπεδο, ξεχνώντας ότι αφήνοντάς τα η βαρύτητα θα τα οδηγήσει κάτω. Μετά από 6 μήνες σε μηδενική βαρύτητα, δυσκολεύονται να συνηθίσουν το γεγονός ότι αν αφήσεις κάτι θα πέσει στο έδαφος.
4. «Λιώσιμο» της μυικής μάζας.
Στη μηδενική βαρύτητα του διαστήματος, οι μύες δε χρειάζεται να υποστηρίξουν το σώμα του ανθρώπου. Οι μύες ενός αστροναύτη αρχίζουν να προσαρμόζονται σε αυτή την αλλαγή σχεδόν αμέσως. To μυικό σύστημα αρχίσει να «ξεκουράζεται», αφού δεν είναι πια τόσο αναγκαίο όσο πριν,με συνέπεια οι μύες να εξασθενούν και να έχουμε απώλεια μυικής μάζας.
Αν και αυτό δεν είναι τόσο κακό για τη ζωή στο διάστημα, κατά την επιστροφή τους στη Γη οι αστροναύτες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Γι’ αυτό και όταν βρίσκονται στο Διαστημικό Σταθμό πρέπει να γυμνάζονται τουλάχιστον 2 ώρες ημερησίως, έτσι ώστε να διατηρήσουν το μυικό τους σύστημα σε κανονικά επίπεδα.
5. Απώλεια οστικής πυκνότητας.
Όλη αυτή η άσκηση που πρέπει να κάνουν οι αστροναύτες βοηθά και σαν εμπόδιο στη μείωση της οστικής πυκνότητας. Κάθε μήνα ένας αστροναύτης θα έχανε περίπου 1% της οστικής του πυκνότητας αν δε γυμναζόταν.
Έτσι λοιπόν υπάρχουν 2 διάδρομοι και 2 στατικά ποδήλατα στο Διαστημικό Σταθμό που χρησιμεύουν ώστε να κρατιούνται σε φόρμα οι «θαμώνες» του όσο βρίσκονται σε τροχιά.
6. Χάσιμο ύπνου.
Οι αστροναύτες έχουν αναφέρει ότι βλέπουν λάμψεις φωτός μπροστά στα μάτια τους όταν προσπαθούν να ξεκουραστούν, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθειά τους να κοιμηθούν στο Διαστημικό Σταθμό.
Οι λάμψεις ουσιαστικά προέρχονται από κοσμικές ακτίνες (υψηλής ενέργειας δέσμες σωματιδίων που ταξιδεύουν στο ηλιακό σύστημα) που διαπερνούν το Σταθμό. Οι αστροναύτες έχουν περιγράψει τις λάμψεις αυτές σαν πυροτεχνήματα ή σαν φωτεινές «ραβδώσεις».
Αν και η ραδιενέργεια από τις κοσμικές ακτίνες μπορεί να αποθηκευτεί στο ανθρώπινο σώμα και να προκαλέσει βλάβες, οι συνέπειες είναι αμελητέες για το μικρό χρονικό διάστημα που παραμένουν σε τροχιά οι αστροναύτες.